St. Sebastianus Gronsveld

Inleiding

Schutterij St. Sebastianus is opgericht op 30 mei 1619. De schutterij is een echt cultureel erfgoed met een uitstraling ver buiten de gemeentegrenzen. In 2019 bestond de schutterij 400 jaar en dit werd natuurlijk groots gevierd. Schutterij St. Sebastianus heeft een glansrijke geschiedenis. In eerste instantie diende de schutterij voor het vogelschieten en het begeleiden de processie. Later (in tijden van onrust) heeft de schutterij mogelijk ook als burgerwacht gefungeerd. 

Het vogelschieten is zoals gewoonlijk bij veel schutterijen op Pinkstermaandag. Dit is een traditie die bij schutterij St. Sebastianus al eeuwenoud is. 

Aanbod

Schutterij St. Sebastianus is een schutterij een hechte schutterij. Enkel mannen kunnen lid worden van de schutterij, ongeacht hun leeftijd. Zij worden “sjöt” door donker bier te drinken uit de schuttenbeker, een in koper gevatte Nautilusschelp. Tijdens het drinken wordt het schuttenvaandel over het hoofd van de “sjöt” in spe heen en weer bewogen en neuriën de omstanders een drie-tonige melodie. Als de inlage (contributie) betaald is, wordt de “sjöt” in het register ingeschreven.

Voor het vogelschieten is een minimale leeftijd van 16 jaar vereist en moet men woonachtig zijn in de parochies Gronsveld of Rijckholt.

Contact

St. Sebastianus Gronsveld

Rijksweg 139
6247AD Gronsveld