Het succesverhaal DVC'16

Inleiding

Stoppen of samenwerken?

Het succesverhaal van DVC’16

Hoewel het vrouwenvoetbal - na een succesvol EK en WK van de Oranje Leeuwinnen - een flinke boost heeft gekregen, staat het ook nog in de spreekwoordelijke kinderschoenen. De animo groeit, maar vaak is het moeilijk een vrouwenteam overeind te houden. Fuseren ligt gevoelig, toch besloten voetbalvereniging Eijsden (VVE) en Gronsveld (SCG) in 2016 de handen ineen te slaan. Daarmee startte de clubs een van de eerste SVO’s in Limburg,  waarbij de meiden- en damesteams van beide clubs werden samengevoegd tot één stichting. Het resultaat: SVO DVC’16 (Dames Voetbal Collectief 2016).

Aanbod

Een SVO is een zelfstandige organisatie met een eigen bestuur, in het geval van DVC’16 een vierkoppig bestuur. Bij een SVO blijven de leden lid van hun eigen vereniging. De meisjes en dames van VVE en SCG betalen dus gewoon contributie en zijn lid bij hun eigen club. Een deel van die contributie  gaat naar DVC’16. De eerste gesprekken voor een dergelijke samenwerking vonden plaats in 2015. Janneke Willigers, trainster bij VVE en voorzitter DVC’16, had destijds, samen met de latere bestuursleden, gesprekken met buurtverenigingen over een club overstijgende samenwerking. Haar enthousiasme groeide meteen. “De samenwerking was noodzakelijk. Als we deze beslissing niet hadden genomen zou het vrouwenvoetbal van VVE nu niet meer bestaan. Voor Gronsveld gold hetzelfde; zonder de fusie zou ook het damesvoetbal van Gronsveld geschiedenis zijn.”

Inmiddels zijn er drie jaar achter de rug en gaat het collectief vol goede moed het vierde jaar in. Zo’n samenwerking heeft aan het begin natuurlijk wel wat voeten in de aarde. Dingen gaan veranderen en dan is het belangrijk om transparant en duidelijk te zijn, naar de moederverenigingen, maar zeker ook naar de leden. Er wordt bijvoorbeeld getraind op beide locaties en ook de thuiswedstrijden worden evenredig verdeeld naar het aantal leden per vereniging. Dit vergt dus wat aanpassingen van de leden. Ook hierbij bleek dat de weerstand die er al was, na twee weken in het seizoen al verdwenen was en stonden alle neuzen dezelfde kant op. Daarnaast moest het (sportieve en financiële) belang voor de besturen van de moederverenigingen duidelijk zijn. Gelukkig zagen de beide clubs het belang en was er groen licht.

Sportieve successen

In het eerste jaar van de fusie werden de meisjes onder 19 al twee keer kampioen en heeft datzelfde team de beker gewonnen. Ook in de daarop volgende jaren bleven dergelijke succes niet uit. Door de fusie verandert het gevoel en ook de rol die de dames hebben binnen de vereniging. Zo werden in het verleden vaak de dames de meest zanderige trainingsvelden toegewezen en mochten ze op de zondagen al heel vroeg als eerste aan de wedstrijden beginnen, als de rest van het dorp nog lag te slapen. Hun inzet werd binnen de voetbalclubs met name gebruikt bij evenementen en voor  kaart- en koffieverkoop bij de wedstrijden van het eerste herenelftal. Binnen DVC'16 staan de meiden en dames centraal en draait het in het bijzonder om hun eigen successen. Bovendien zijn die afgedragen herenshirts nu vervangen door nieuwe getailleerde shirts en  hebben ze eigen materiaal zoals ballen, presentatiepakken, tassen, bidonkratten en  hesjes. De club werft namelijk zelf sponsoren en blijft daarbij overigens uit het vaarwater van de moederclubs VVE en SCG.

Jeugd

De focus ligt bij de jeugd waarbij continuïteit en bestaansrecht centraal staan. Groei en aanwas zijn namelijk belangrijk, het zorgt ervoor dat de speelsters op hun eigen niveau kunnen voetballen. De oude situatie liet dat niet altijd toe, door een tekort aan speelsters speelden dikwijls meiden van achttien en dertien in hetzelfde team. “Al ben je steengoed op je dertiende, dan heb je het alsnog zwaar tegen iemand van achttien.” DVC’16 richt zich bij de aanwas vooral op jonge speelsters. Janneke: “ik ging zelf pas op mijn zestiende voetballen, dat is eigenlijk te laat. Al met al willen we vooruit blijven gaan maar het plezier en continuïteit staan daarbij voorop. Idealiter hebben de meiden en dames bij DVC’16 straks dezelfde uitdaging als ze bij de jongens zouden hebben. Je ziet vaak dat talentvolle meisjes bij de jongens gaan voetballen, en dat stimuleren we ook, maar wij willen dat ze die uitdaging ook hier gaan krijgen. Bijvoorbeeld door - net als bij de heren - een eerste, tweede en derde elftal te creëren.” 

Contact

DCV'16

Janneke Willigers
 

Foto Album

Bekerwinnaar!
Kampioenen!
MO-17 kampioen!