Jongeren op Gezond Gewicht

Inleiding

Eén op de zeven kinderen in Nederland is te zwaar. En dat is er één op de zeven te veel. Maar wat kunnen kinderen daar zelf aan doen? Helemaal niets. Daarom focust de JOGG-aanpak zich op de omgeving van het kind.

JOGG is de beweging waarbij de gehele gemeente zich inzet om gezond eten, gezond drinken en bewegen voor jongeren gemakkelijk en leuk te maken. Het doel van JOGG is om een gezonde leefstijl onder jongeren te promoten en de gezonde keuze de makkelijke en normale keuze te maken.
Sinds april 2016 zijn de gemeenten Eijsden-Margraten, Meerssen, Gulpen-Wittem, Vaals en Valkenburg gestart met de ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’ (JOGG)- aanpak. Deze 5 gemeenten werken samen onder de naam JOGG Heuvelland voor een periode van minimaal 3 jaar (tot april 2019). Dit regionale JOGG samenwerkingsverband is uniek voor Limburg. Doordat de Heuvelland gemeenten integraal samenwerken wordt de kans op succes vergroot. De jongeren zelf staan centraal en de gemeenten nemen de regie. Kortom, samen werken aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving.

Aanbod

De JOGG-aanpak is een lerende aanpak op maat. Door monitoring en evaluatie stuur je lokaal bij, en zet je energie in waar dit het meest nodig is en zie je snel of je op de goede weg zit. Met de drie themacampagnes Groente… zet je tanden erin! Gratis Bewegen, gewoon doen! En DrinkWater maken gemeenten gezond weer aantrekkelijk voor kinderen. Door diverse projecten op scholen te organiseren, willen wij kinderen het belang van een gezonde levensstijl meegeven. Zo wordt er in september de 'waterchallange estafette JOGG Heuvelland' georganiseerd en de gemeente Eijsden-Margraten is in de week van 10 tot en met 16 september 2018 aan de beurt. 

Jongeren krijgen per jaar gemiddeld 6 kilo suiker binnen door het drinken van gezoete dranken. Door deze challenge worden jongeren uitgedaagd hierin verandering in aan te brengen en zullen ze ervaren hoe lekker water kan zijn. Water drinken moet heel gewoon gaan worden. Dit jaar willen de JOGG Heuvelland gemeenten daarom extra aandacht vragen voor het thema ‘Drink Water’ en gaat hierbij natuurlijk ook de basisscholen betrekken. Als impuls en stimulans heeft JOGG Heuvelland alle basisscholen een gratis binnenwatertappunt van WML aangeboden. De afgelopen maanden zijn deze binnenwatertappunten op de basisscholen in de Heuvelland gemeenten geïnstalleerd. Om dit te vieren organiseert JOGG Heuvelland de waterchallenge. Tijdens de waterchallenge worden allerlei festiviteiten op de scholen georganiseerd die in teken staan van waterdrinken, zoals een kids DJ die allerlei spelletjes en opdrachten met de leerlingen doet, een drinkwaterfles ontwerp wedstrijd waarbij je je eigen ontworpen Dopper voor de hele klas kan winnen, een waterbar waarbij leerlingen zelf een watercocktail kunnen maken, een vlog wedstrijd voor ieder klas waarbij leuke prijzen te winnen zijn en nog veel meer.

De gemeente Eijsden-Margraten is een JOGG gemeente. Kijk voor meer informatie op https://jongerenopgezondgewicht.nl/ en https://teamfit.nl/.  

Contact

Jongeren Op Gezond Gewicht

Team Fit

Foto Album

Opening beweegvriendelijk schoolplein BS de Cramignon

Downloads

Bestand downloaden